Ben je als trainer/adviseur, manager of coach op zoek naar wezenlijke verdieping en inspiratie binnen je werk? Ben je geïnteresseerd in de nieuwste inzichten en werkvormen, en bereid om je ontwikkeling te verbinden met die van anderen in een vergelijkbaar werkveld? Embodied Learning biedt workshops voor ervaren leiders over lichaamsbewustzijn als kompas bij het leiden van groepen.

De leergang Embodied Learning is een reeks van drie workshops met tussentijdse oefeningen waarin je met ervaren collega's lichaamsbewustzijn onderzoekt als helder kompas bij het leiden van groepen. Tijdens de leergang oefen je de vaardigheid om te handelen vanuit die helderheid aan de hand van waarnemingsoefeningen en beweging. De workshops hebben ieder een ander kernthema en zijn verbonden door oefeningen en onderzoeksvragen die gemakkelijk zijn in te passen in je dagelijks werk en leven. De werkvormen die worden ingezet, zijn onder meer geïnspireerd op Social Presencing Theatre van Arawana Hayashi, die met Otto Scharmer TheoryU vorm geeft. Aan de hand van eenvoudige bewegingen zoals zitten, lopen en draaien, krijg je inzichten die direct toepasbaar zijn in je werk.

Hieronder vind je een korte beschrijving van elke workshop. In het najaar start er weer een nieuwe leergang. Na afloop van de leergang kan je deelnemen aan intervisie of vervolgworkshops.

Je kunt je inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Informatie over locatie en tarieven vind je hier.


1. EMBODIED PRESENCE: 30 september 2016 - deze workshop is ook afzonderlijk te volgen 

Leiden vanuit optimale afstemming

Als je werkelijk in contact bent met een groep praat je niet tegen, maar uit naam van die groep. Dit afstemmen komt niet zozeer voort uit cognitief inzicht, als wel uit een fysieke ervaring. Aan de hand van beweging en waarnemingsoefeningen leer je die afstemming herkennen en ermee werken. Een workshop over de kracht van waarachtig aanwezig zijn.

The success of an intervention depends on the interior condition of the intervener.

- Bill O'Brien

2. EMBODIED LISTENING : 4 november 2016 

Leiden vanuit diep luisteren 

Als je werkelijk luistert, verbind je je via je lichaam met de essentie van een persoon of groep. Dit luisteren leidt tot wezenlijke groei en verandering. Tijdens de workshop Embodied Listening intensiveer je je manier van luisteren en communiceren door middel van geluid, beeld en bewegingsoefeningen. Een workshop over luisteren als sleutel tot creativiteit en duurzame innovatie.

Silence is not the absence of something, but the presence of everything.

- Gordon Hempton

3. EMBODIED ACTION : 9 december 2016 

Leiden vanuit niet-weten

Als leider kan je crisis en chaos in groepen herkennen als creatieve ruimte. Dit 'niet-weten' biedt de mogelijkheid tot richtinggevende inzichten en onverwachte oplossingen. Lichaamsbewustzijn helpt je te vertrouwen op deze fase in veranderingsprocessen. Een workshop over de wijsheid in niet-weten. 

...give up the illusion of control gained from predicting the future and learn to work with reality as it unfolds.

- Frederic Laloux


Deelnemers over de workshops Embodied Learning:

"Met al je zintuigen op scherp ontdek je de beweging die al gaande is. De basis voor contact met jezelf en anderen. Embodied Learning is concreet en verrassend. Een recept voor levenskunst. Ontdek het zelf met Paula."

- Ans Tros, directeur SchoolvoorCoaching

Paula weet principes van Teal-organiseren (uit Reinventing Organisations van Frederic Laloux) in haar oefeningen tot leven te laten komen. Met een aantal ogenschijnlijk simpele fysieke oefeningen is ze in staat bewustzijn op verschillende lagen te creëren. Vanuit de persoonlijke laag wordt de verbinding gemaakt naar de collectieve laag. De oefeningen zijn eenvoudig maar intens en goed inzetbaar voor team- en leiderschapsontwikkeling."

- Brandaan Lub, partner bij De Droomfabriek, team- en organisatieontwikkeling

"Paula verstaat, met indrukwekkende precisie en nauwkeurigheid, de taal van beweging en het lichaam. Ze weet als geen ander dat de beweging niet kan liegen en opent met veel respect voor de deelnemers ‘de waarheid’ zoals deze zich ontvouwt. Het is een bijzondere ervaring waarin je wordt toegelaten tot de zuivere kracht van het non-verbale, welke op vakkundige wijze wordt vertaald naar je persoonlijke handelingsrepertoire. Op meerdere lagen tegelijkertijd is de workshop Embodied Presence een absolute aanrader voor iedereen die zich realiseert dat woorden alleen niet het hele het verhaal vertellen."

- Drs. P. Rombouts MCM CMC, veranderkundig organisatie-adviseur en drievoudig wereldkampioen Argentijnse tango

"Paula Kolthoff created a beautiful evening workshop in support of my five-day "Transformational Presence for Leaders and Coaches" program. She provided movement exercises for discovery and awareness that deepened participants' learning from our first two days. It was a gift for me personally as well, getting to be a participant for an evening when I am most of the time in front of the group. I highly recommend Paula's work as a complement to any learning and discovery program."

- Alan Seale, directeur Center for Transformational Presence en auteur Create A World That Works

"De leergang Embodied Learning is een krachtige eyopener voor hoe je door bewust te zijn van jezelf, anderen en de ruimte daaromheen meer diepte kunt genereren in gesprekken en training. Door de oefeningen tussendoor is de vaardigheid om Presence bewust in te zetten in mijn werk sterk vergroot. De wijze waarop Paula dit leertraject geeft is simpel en krachtig, waarbij ze de principes van Otto Scharmer op een belichaamde manier overdraagt."

- Toon Franken, facilitator en trainer, Next Level Organiseren

Paula Kolthoff voedt met haar uiterst eenvoudige oefeningen (zitten, staan, draaien, liggen) de subtiele verbinding met het veld waar we als levende wezens deel van uitmaken. Daarmee legt ze basispatronen bloot die aan alle sociale interacties in organisaties te grondslag liggen zoals samenwerken, leiding geven/ontvangen, een groep vormen/verlaten. Een aanrader voor wie wil onderzoeken hoe we vruchtbaarder op onszelf, op de ander en op onze taak afgestemd kunnen zijn."

- dr Rombout van den Nieuwenhof MBA, directeur ZENO Organisatieontwikkeling

"Paula geeft op een heldere en ervaringsgerichte manier les. Haar kennis zitten verankert in haar zijn, waardoor zij dit als leraar, trainer, expert ook uitstraalt in haar trainingen. Paula heeft mij als mens en ondernemer geïnspireerd om meer te gaan staan voor wat voor mij van wezenlijk belang is. Ook is mijn eigen innerlijke wijsheid geraakt zodat ik van hieruit weer nieuwe stappen kan zetten. Voor trainers en coaches geeft zij handvatten die kunnen worden ingezet in de praktijk."

- Marije van der Park, Studio Van der Park

"Wat Paula doet in haar begeleiding is pure magie. Het lijkt of ze weinig doet, maar ze is juist volledig aanwezig. Paula is in staat een ruimte te scheppen, waarin nieuwe werelden kunnen worden ontdekt. Ze is heel precies en tegelijk minimalistisch in haar aanwijzingen, waarmee ze de mogelijkheden juist optimaliseert. Je
leert op een andere manier luisteren: naar je lichaam, naar elkaar en naar je eigen mogelijkheden als trainer. Less is more."

Iris Poelert-Lutz, MD adviseur

"Als leiderschapstrainer en teamcoach vind ik het belangrijk om een leeromgeving te creëren waarin mensen optimaal kunnen leren. De workshop heeft me laten zien hoe lichaamsbewustzijn me nog sterker kan maken in mijn eigen vakmanschap.

- Donatus Thöne, trainer en teamcoach

"De leergang heeft me geholpen om een balans te vinden tussen cognitie en lichaamsbewustzijn. Daardoor doe ik mijn werk vanuit meer ontspanning en met merkbaar meer energie."

- Catharina Adriaans, Managing Consultant ING

 "Ik heb Paula ervaren als een heel prettige, stevige èn bescheiden persoonlijkheid. In de training Embodied Presence die ik bij haar volgde werd iedere deelnemer met dezelfde hartelijkheid en oprechte interesse ontvangen. Lichaamswerk en mindfulness zijn voor mij geen dagelijkse kost. Paula weet de oefeningen echter op een hele heldere manier te presenteren. En door vooral te sturen op ervaren, in plaats van praten, bleef alles 'down to earth'. Ik heb een aantal waardevolle inzichten meegenomen. De kracht van rust en eenvoud."

- Gytha Heins, trainer en adviseur, Be7